ponedeljek, 6. januar 2014

GREATEST GUITARISTS - NAJBOLJŠI KITARISTI

Lepa tema za podajanje nekakšnih subjektivnih mnenj in tudi tema, ki se jo je lotilo že ogromno kitaristov, novinarjev in tudi posameznikov. Po mnenju večine, pa je osnovna lestvica najboljših kitaristov (razvrstili so jih 100) objavljena v glasbenem časopisu, tedniku "ROLLING STONE". No in sam bi si dovolil pregledati njihovo lestvico in tudi osebno podati mnenje o določenemu kitaristu, njegovemu delu in vplivu na mlajše rodove. Pa si oglejmo lestvico najboljših 10 v obratnem vrstnem redu:

10. Pete TOWNSHEND, kitarist skupine THE WHO, ki je poleg izredno selektivnega destruktivnega igranja kitare tudi izjemen pisec glasbe in besedil. Napisal je prvo rock opero TOMMY, prvo himno generacij MY GENERATION, prelepo osebno izpovedno pesem REAL GOOD LOOKING BOY in še nešteto uspešnic, ki so večne in bodo to tudi ostale. Njegov vpliv ja neprecenljiv, pa čeprav sam v njegovem igranju kitare vidim / slišim zgolj destrukcijo, jezo in končno odrešitev notnih neskladij.

09. DUANE ALLMAN, oziroma za prijatelje SKYDOG, kitarist zasedbe ALLMAN BROTHERS, nas je zapustil z rosnimi 24 leti zaradi nesreče z motorjem. Njegovo znanje igranja kitare je presegalo vse znane meje, njegov občutek, intenziteta in smisel za glasbo nam je nerazumljivo približala virtuoznost kitare kot blues inštrumenta. Njegova zapuščina je skromna, a vendarle obvezna za vsakega kitarista. Predlog za "must hear" WHIPPING POST, AMAZING GRACE in po mnenju marsikoga, tudi samega Eric Clapton-a najboljši kitarski vložek v priredbi HEY JUDE (Willson Pickett).

08. EDDIE VAN HALEN, kitarist in motor skupine VAN HALEN imenovan tudi TAPPING GOD, kar lahko pomeni samo ekstremno znanje in inovativnost v igranju kitare. Meni osebno njegovo igranje zveni zelo nezemeljsko, zvoki ki jih je sposoben z ogromno količino alkohola iztisniti iz sebe in svoje kitare so neverjetni. Prav tako je zelo sposoben kot pisec glasbe in besedil, kar dokazujejo pesmi kot so: WHY CAN'T THIS BE LOVE, JUMP, ERUPTION in še pa še pa še...

07. CHUCK BERRY, še vedno živeči 87 let stari legendarni kitarist, od katerega so se učile ostale, malo mlajše legende kot so Keith, Eric, itd. Kdo ne pozna legendarne račje hoje, kdo ne pozna pesmi kot so JOHNNY B. GOODE, ali pa MAYBELLENE, ali pa MEMPHIS TENNESSEE, itd. No meni osebno pa je ekstremno všeč posnetek na YouTube portalu, ko so v eni sobi zbrane legende Keith, Eric in Chuck... Po mojem mnenju si zasluži celo višje mesto, kajti njegov vpliv je neprecenljiv in neizmerljiv in na sploh je kot kitarist nekaj izrednega.

06. B. B. KING, 88 letni car v igranju blues glasbe in tudi marsikomu vzor in idol. Meni osebno na trenutke ne odgovarja, kajti to je ekstremni blues, ki ga pa žal redko poslušam. Priznavam njegov vpliv in znanje, inovativnost a razen nekaj izbranih pesmi mi je njegov glasbeni opus neznanka. Predlagam naslednje pesmi: THE THRILL IS GONNE, THREE O'CLOCK BLUES, WHEN LOVE COMES TO TOWN in recimo SWEET LITTLE ANGEL.

05. JEFF BECK, odličen kitarist, po moje precenjen, nikoli (redko) vodja in vedno nekje v ozadju z nekaterimi svetlimi zgodovinskimi dosežki. Mogoče vredno poslušanja (moj izbor) je njegovo sodelovanje z Rod Stewart-om, PEOPLE GET READY in sodelovanje z JIMMY PAGE-om v svojevrstnem zbirniku BECK'S BOLERO, IMMIGRANT SONG, itd.

04. KEITH RICHARDS, po mojem mnenju je on nedosegljivi BOG kitarskih riff-ov... Kdo bi se lahko spomnil preprost riff s štirimi notami, ki bi postal legendaren in ki bi ga poznal celotni svet vseh starosti od stoletnikov pa do desetletnikov, neverjetno ampak resnično, pomembno je le zadovoljstvo oziroma angleško SATISFACTION. Poleg zadovoljstva, pa so tudi skakajoči svetleči pajacki, pa polnočni sprehajalci, vrata pobarvana v črno, različne temačne simpatije itd. Skratka "tip" je genij na kitari in njegov vpliv je neprecenljiv. O njegovi skupini ROLLING STONES pa sem se itak že popolnoma razpisal in vse objavil na tem blogu, tako da vabljeni k brskanju.   

03. JIMMY PAGE, še ena legenda več, kitarist legendarnih LED ZEPPELIN, ki pa žal brez svojega prepričanja v črno magijo in brez svojih somišljenikov iz skupine, ni pokazal velikega potenciala kot izredno inovativni kitarist. V solo karieri se je njegova briljantnost izgubila v povprečju, a nihče mu ne more vzeti STAIRWAY, ali pa KASHMIR, ali pa BLACK DOG, oziroma GALLOWS POLE, in še, pa še, pa še... Zasluženo na zelo visokem mestu, ekstremno pomemben člen pri vplivu na mlade vihrave kitariste.

02. ERIC CLAPTON, legendarni kitarist, ki do sebe in do svojega doma naučenega igranja kitare ne glede z očmi navadnega smrtnika. Za njegove normative, igranje ni nikoli dobro, kaj šele odlično, vedno se je moč izboljšati in po svojem prepričanju ima nemogoče tehniko igranja, itd. Zelo samokritičen človek, neverjetni ozdravljeni alkoholik in še kaj, ki nikoli ni zapustil svoje kitare za več kot mesec dni (nekajkrat, ko je bil na zdravljenju) od svojega dvanajstega leta. Učil se je od najboljših, ob poslušanju vinil ploščkov blues kitaristov. Sodeloval v popolni skupini CREAM, s katero je posnel recimo SUNSHINE OF YOUR LOVE, ali pa v DEREK AND THE DOMINGOS s katerimi je posnel recimo pesem LAYLA, poleg tega pa je bil  v prvi super skupini v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja BLIND FAITH, ki je bila vodilna sila FLOWER POWER generacije in je med drugim posnela tudi super balado CAN'T FIND MY WAY HOME. Seveda pa je v samostojni, solo karieri dosegel vzpone in padce, a vzponi so bili neverjetni TEARS IN HEAVEN, WONDERFUL TONIGHT, COCAIN, itd. Skratka, vsi pravijo da je CAR in tako pravim tudi jaz.

01. JIMI HENDRIX, kresni koncert zažgane kitare, zadušitev zaradi "kozlanja", neobvladljivi zvoki kitare, inovativnost, nemogoča tehnika igranja in zgodnja smrt... vse to je pripeljalo do prepričanja, da je Jimi največji in najboljši, a če prisluhnemo njegovemu, očiščenemu zvoku, ugotovimo da zadeva ni tako enostavno preprosta in da Jimi le ni tak velik frajer na kitari. Nikakor mu ne moremo vzeti virtuoznosti na kitari in njegovih izvedb pesmi kot so VOODOO CHILD, ali pa ALL ALONG THE WATCHTOWER, HEY JOE, FOXEY LADY, itd. Po mojem skromnem mnenju, si žal ne zasluži prvo mesto med vsemi legendami, je pa definitivno njegov vpliv mogočen in si zasluži mesto med "TOP TEN" kitaristi.


No tukaj bi mogoče še za v razmislek postavil vprašanje, KJE PA SO HUDIČA OSTALI KITARISTI... recimo SLASH, ali pa SAMBORA, VAI, SATRIANI, IOMMI, RHODES, itd.


Prof. M2M

Ni komentarjev:

Objavite komentar