sobota, 12. maj 2012

Valjajoči se kamni


Novi projekt v zmešani glavi profesorja in mogoče dopolnilo k Hoffmanovi še nedokončani nalogi. Upam, da bom s časom lahko predstavil vse izdane plošče valjajočih se kamnov, da bom pri vsaki nekako lahko poudaril dobre in slabe stvari in da vam bom približal začetke glasbenega razcveta. No prva plošča nas datumsko postavlja v leto 1963 ko je bil rock'n'roll v polnem zagonu z obveznimi orglicami in akustično kitaro. Pojavi se skupina valjajoči se kamni, katere srce in možgani so ukoreninjeni v tandemu Jagger / Richards, medtem ko pa se je duša kamnov naselila v mirnega Briana.

The Rolling Stones – England's Newest Hitmakers (maj, 1963)

  1. Not Fade Away
  2. (Get Your Kicks On) Route 66
  3. I Just Want To Make Love To You
  4. Honest I Do
  5. Now I've Got A Witness (Like Uncle Phil And Uncle Gene)
  6. Little By Little
  7. I'm A King Bee
  8. Carol
  9. Tell Me
  10. Can I Get A Witness
  11. You Can Make It If You Try
  12. Walking The Dog

Po moji presoji so začetki bili malo smešni, a se je vsekakor na plošči pojavilo nekaj izrednih pesmi. Obvezna, že kultna »Not Fade Away« in za popotnike definitivno »Route 66«, poleg teh dveh pa bi sam postavil še čisti rock'n'roll »Carol« in že zametke nečesa novega »Can I Get A Witness«. No pojavi pa se tudi prva pesem napisana izpod peresa tandema Jagger / Richards »Tell me«, ki že nakaže zmagovito kombinacijo teksta in glasbe.

The Rolling Stones – 12 x 5 (oktober, 1964)

  1. Around And Around
  2. Confessin' The Blues
  3. Empty Heart
  4. Time Is On My Side
  5. Good Times, Bad Times
  6. It's All Over Now
  7. 2120 South Michigan Avenue
  8. Under The Boardwalk
  9. Congratulations
  10. Grown Up Wrong
  11. If You Need Me
  12. Susie Q

Mine še ne 6 mesecev in kamni izdajo novo ploščo z nenavadnim naslovom »12 x 5« in ponudijo še nekaj zimzelenih melodij. Med odmevnejšimi so definitivno »Time Is On My Side«, »It's All Over Now« in »Under The Boardwalk«. Med drugim pa ne smemo pozabiti na pesmi kot so »Aroun And Around«, verjetno prva tipično blues pesem »Confessin' The Blues« in kontroverzna »Good Times, Bad Times«. Najtežja preizkušnja je za kamni in druga plošča je izdane, na njej pa je mnogo lepih melodij in pesmi z velikim potencialom, da jih občinstvo sprejme in prepeva še mnogo let.

The Rolling Stones – The Rolling Stones, Now! (februar, 1965)

  1. Everybody Needs Somebody To Love
  2. Down Home Girl
  3. You Can't Catch Me
  4. Heart Of Stone
  5. What A Shame
  6. I Need You Baby (Mona)
  7. Down The Road Apiece
  8. Off The Hook
  9. Pain In My Heart
  10. Oh Baby (We Got A Good Thing Goin')
  11. Little Red Rooster
  12. Surprise, Surprise

Ponovno se izkaže da motor kamnov deluje ekstremno in v naslednjih nekaj mesecih posnamejo material za tretjo ploščo, ki pa se nekoliko umiri in prinese že kar lepo število pesmi izpod peresa ubijalskega tandema kamnov. Mislim, da je na tretji plošči kar nekaj izrednih pesmi, ki pa nikoli niso postale hit, vendar pa po moje ostajajo večne. No pa poglejmo bolečina je fenomenalno prikazana v pesmi »Pain In My Heart«, potem seveda »Heart Of Stone« in »Down The Road Appice«, do ekstremne pesmi »Off The Hook«, preko blues-a »Little Red Rooster« do verjetno edinega hita »Everybody Needs Somebody To Love« in do moje najljubše pesmi na plošči »I Need You Baby (Mona)«. Po mojem mnenju je plošča super celota.


1 komentar:

  1. Hvala za vaš čas, da ste nam lepo predstavili valjajoče se kamne. :)

    OdgovoriIzbriši